O Nama

Maketarski klub ,,Novi Sad” osnovan je 6.aprila 2011. godine odlukom osnivačke skupštine maketara-hobista u Novom Sadu. Maketarstvo kao grana primenjene umetnosti je nedovoljno  razvijeno i zastupljeno na ovim prostorima te je tako rođena ideja članova i osnivača kluba da ovaj izuzetno edukativan i zanimljiv hobi približimo deci i odraslima. Maketarski klub ,,Novi Sad” je nevladino i neprofitabilno udruženje osnovano na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva u oblasti razvoja maketarstva.

U prethodnom periodu od osnivanja do danas, članovi kluba su organizovali niz aktivnosti koje su imale za cilj edukaciju i širenje znanja o našem hobiju kao i učestvovanje na nizu izložbi i takmičenja kod nas i u inostranstvu (učešće na takmičenjima u Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Sloveniji). Posebno smo ponosni na pokretanje i održavanje „maketarske radionice” koja traje u kontinuitetu šest godina i kroz koju je do sada prošlo preko 100 zainteresovanih mališana i odraslih koji su na taj način dobili osnovna znanja i mali deo „maketarskog sna”.

Aktivnosti članova kluba su se takođe ogledale i u prikupljanju informacija tj. istorijskih artefakata vezanih za dešavanja iz oblasti vazduhoplovstva, rečne plovidbe (vojne i civilne) i učešću u obeležavanju istorijskih događaja.

Posebno smo srećni zbog činjenice da su naš rad prepoznale mnoge institucije i ustanove kod nas i u inostranstvu (Muzej grada Novog Sada, Muzej Vojvodine, Prirodnjački muzej, MENSA, Rečna flotila VS, Komanda 1.bKV VS, MVB, RAF MUSEUM Cosford, ADNOS…) te su iz tih kontakata proizašle mnoge kvalitetne aktivnosti koje su se ogledale kroz naše nastupe i saradnju na obostrano zadovoljstvo po pitanju edukacije, širenja znanja i negovanje maketarstva kao izuzetno lepog hobija.

U vremenu koje je pred nama, MKNS-IPMS Novi Sad će nastaviti sa realizacijom svojih planova i ideja na jednako kreativan način kao i do sada deleći pri tome pozitivnu energiju i saznanja sa svima zainteresovanima.

MK ,,Novi Sad”- IPMS Novi Sad