O Nama

Maketarski klub ,,Novi Sad” osnovan je 6.aprila 2011. godine odlukom osnivačke skupštine maketara-hobista u Novom Sadu. Maketarstvo kao grana primenjene umetnosti je nedovoljno  razvijeno i zastupljeno na ovim prostorima te je tako rođena ideja članova i osnivača kluba da ovaj izuzetno edukativan i zanimljiv hobi približimo deci i odraslima. Maketarski klub ,,Novi Sad” je nevladino i neprofitabilno udruženje osnovano na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva u oblasti razvoja maketarstva.

U prethodnom periodu od osnivanja do danas, članovi kluba su organizovali niz aktivnosti koje su imale za cilj edukaciju i širenje znanja o našem hobiju kao i učestvovanje na nizu izložbi i takmičenja kod nas i u inostranstvu (učešće na takmičenjima u Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Belgiji i Velikoj Britaniji). Posebno smo ponosni na pokretanje i održavanje „maketarske radionice” koja traje u kontinuitetu četiri godine i kroz koju je do sada prošlo preko 40 zainteresovanih mališana i odraslih koji su na taj način dobili osnovna znanja i mali deo „maketarskog sna”.

Aktivnosti članova kluba su se takođe ogledale i u prikupljanju informacija tj. istorijskih artefakata vezanih za dešavanja iz oblasti vazduhoplovstva, rečne plovidbe (vojne i civilne) i učešću u obeležavanju istorijskih događaja.

Posebno smo srećni zbog činjenice da su naš rad prepoznale mnoge institucije i ustanove kod nas i u inostranstvu (Muzej grada Novog Sada, Muzej Vojvodine, Prirodnjački muzej, MENSA, Rečna flotila VS, Komanda 1.bKV VS, MVB, RAF MUSEUM Cosford, ADNOS…) te su iz tih kontakata proizašle mnoge kvalitetne aktivnosti koje su se ogledale kroz naše nastupe i saradnju na obostrano zadovoljstvo po pitanju edukacije, širenja znanja i negovanje maketarstva kao izuzetno lepog hobija.

Kao logičan sled raznih aktivnosti članovi našeg kluba doživljavaju pokretanje maketarskog časopisa „MAKETAR PLUS” kao i upravo pokrenuto takmičenje „DUNAV1255″.

U vremenu koje je pred nama, MKNS-IPMS Novi Sad će nastaviti sa realizacijom svojih planova i ideja na jednako kreativan način kao i do sada deleći pri tome pozitivnu energiju i saznanja sa svima zainteresovanima jer…

MI IMAMO IDEJU I ENERGIJU!

Članovi MK ,,Novi Sad”- IPMS Novi Sad

 

644356_10201239758145959_1319770433_nDSC_0112

 

 

 

 

 

DSCF1867

Pripreme